luni, 3 decembrie 2007

"Parintii sau statul?"

Am descoperit recent un articol excelent scris de Vlad Topan pe site-ul Institutului Ludwig von Mises - Romania intitulat "Parintii sau statul?"

Domnul Topan pune problema educatiei din punct de vedere politic aratand mai multe intrebari pertinente pe care majoritatea oamenilor pare ca nu si le mai pun:

"Problema principala a domeniului educatiei (cea obligatorie, in special; multe se aplica insa si celorlalte segmente) - asa cum sugereaza si titlul - graviteaza in jurul intrebarii: cine trebuie sa decida, in ultima instanta, daca, ce anume, cat timp, cu cine, sub indrumarea cui etc. ar trebui sa studieze copiii? Raspunsul in vigoare azi este cat se poate de limpede: statul. Daca vreun parinte se simte nedreptatit de ceea ce spun, il invit sa faca modificari in programele analitice ale materiilor pe care copiii le studiaza la scoala, sau chiar sa retraga copilul din sistemul public pentru a-l educa (exclusiv) pe cont propriu."

Dincolo de problemele de filosofie educationala despre care vorbim aici, cred ca si problema drepturilor fiecaruia dintre noi ca parinti sau ca interesati de subiect din orice motiv, este extrem de importanta.

Niciun comentariu: