Scopul acestui blog este popularizarea unei forme alternative de educatie, alaturi de filosofia educationala ce sta la baza ei.
Aceasta alternativa se numeste in limba engleza "homeschooling" dar a o traduce "educatie/scolire acasa" nu ar reda sensul exact. Asta deoarece sensul acestei alternative este mai degraba de invatare libera, naturala, neinstitutionalizata , nu de invatare acasa in loc de la scoala.
Homeschooling-ul este absolut legal si practicat in majoritatea tarilor civilizate, unde educatia este obligatorie NU institutionalizarea, unde dreptul oricarui copil la educatie nu se manifesta in mod absurd prin coercitia de a o primi in unitati controlate de stat, conform unei programe prestabilite si "oficiale" de stat si asa mai departe, asa cum din nefericire inca se intampla in Romania.
Filosofia HS pleaca de la premiza dovedita stiintific conform careia toti oamenii se nasc cu dorinta naturala de a invata cat mai mult.
Este la fel de evident si dovedit ca in maximum trei ani de la inceperea scolarizarii, interesul natural de a invata al copilului devine aproape nul. De aici si prejudecata foarte raspandita ca cei mici, daca nu sunt fortati, controlati, indemnati permanent, dresati sa "invete", nu vor vrea sa invete niciodata nimic. Dar cei care fac aceste afirmatii dau intotdeauna ca exemplu copiii scolarizati.
Aceia care invata pana la urma multe lucruri si devin intelectuali sau specialisti de top intr-un domeniu urmandu-si pasiunile o fac mai degraba in pofida sistemului si nu datorita lui.
Nu exista o reteta sau o metodologie a HS. Fiecare familie care adopta aceasta alternativa o face in stilul ei. Unii au un stil foarte structurat, practic folosesc diverse curriculum-uri si au perioade din zi cand fac "lectii". Altii au un stil nestructurat si fac ceea ce se numeste unschooling/natural learning, adica interesul copilului este cel care dicteaza ce se invata si in ce mod se face asta. Exista si HS Montessori, Waldorf si asa mai departe.
De asemenea, diverse familii au diverse motive pentru a face HS. Unii cred realmente ca scoala ofera o educatie de proasta calitate, altii se tem mai mult de influentele negative ale gastilor, de violenta si de expunerea copiilor la droguri la o varsta la care discernamantul nu s-a dezvoltat inca. Altii au motive religioase. Si lista poate continua.
Am rezumat in acest mesaj, cat am putut, ideile principale ce vor fi discutate pe larg aici.
Va invit sa cititi articolele, sa vizitati link-urile si sa participati cu comentarii oricand.
vineri, 16 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Buna ziua,
Sunt Cristina Melvin si frecventez desprecopii.com de cativa ani buni. In ultimul timp nu am avut timp sa intru, dar azi citind forumul am gasit dezbaterea de homeschool. :o)
Un subiect aproape de inima mea pentru ca sunt mama a 3 copii care practica homeschoolul cu 2 dintre ei.
Noi folosim Metdoa clasica. Pentru mai m ulte informatii, acesta este linkul: http://www.welltrainedmind.com/classed.html
Apreciez efortul facut in a deschide ochii parintilor si a da libertate de a isi educa copii cum cred ei ca este mai bine.
Sincerely,
Cristina Melvin
in sfirsit pot comenta :)
bine ati venit in blogosfera. Sper sa fie cit mai multe articolele despre homeschooling, poate lumea isi va da seama ca exista alternativa la gradinitele si scolile de stat (si particulare)
Multumim frumos Andreanum! Si noi speram acelasi lucru!
Cristina Melvin, felicitari! Iti multumi pentru aprecieri si steptam sa ne impartasesti din experienta ta.
Felicitari pentru initiativa, din partea unui Niccollo care sustine homeschooling-ul.
Multumim frumos, Niccollo! Sper sa-ti placa din ce in ce mai mult :)
Pro educatie alternativa!
Conferinta Home Schooling 2010
http://www.ber.ro/hs-2010.php
avand in vedere ca in Romania scoala este..obligatorie, cel putin 10 clase care credeti ca este metoda cea mai buna pentru a imbunatatii cunostintele copiilor. Mai bine zis cum ii putem face pe cei mici sa descopere stintele vietii cu placere nu din obligatie. Cred ca dupa cateva ore bune pe zi la scoala acest interes scade si cand ajung acasa vor sa se joace nu sa invete in continuare...
Trimiteți un comentariu