vineri, 12 septembrie 2008

Homeschooling-ul – educaţia viitorului?

de Elena LARION | 21 NOIEMBRIE 2007

Profesorii sunt înlocuiţi de părinţi, iar cărţile, cu vizite la muzee sau acţiuni practice

Elevii care învaţă acasă pot susţine examenele pentru a intra la liceu sau la facultate

1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere
Homeschooling-ul – educaţia viitorului?

Ce-ar fi dacă, începând de mâine, nu veţi mai fi obligaţi să mergeţi la şcoală? Ce-ar fi dacă profesorii ar fi chiar părinţii voştri şi v-ar preda lecţiile ca la o meditaţie, în propria casă? Nu sună rău şi nici nu este imposibil. La noi poate părea un vis, dar în unele ţări din lume acest sistem se practică încă din secolul al XIX-lea şi se numeşte homeschooling sau învăţământul acasă.

Părinţii îşi educă acasă copiii deoarece consideră că le dau o educaţie mai bună

Părinţii, în colaborare cu şcoala, îşi iau angajamentul că se vor ocupa de educaţia copiilor lor. Aceştia investesc între 200 şi 6.500 dolari în educarea copiilor, iar în unele ţări, au acces şi la baza materială a şcolii din localitate. Părinţii trebuie să respecte curriculumul naţional, dar pot să îşi implice copiii în mai multe activităţi practice sau să-i ducă la muzee pentru a învăţa aplicat istoria sau geografia. Elevii susţin aceleaşi examene finale ca şi aceia care învaţă în şcolile publice şi au dreptul să se înscrie la liceu sau la facultate. Homeschooling-ul îşi are rădăcinile în SUA.

Înainte de introducerea învăţământului obligatoriu, în secolul XIX, educaţia elevilor din America se realiza în familie sau în comunitate, cu o mică parte a populaţiei şcolare sau cu tutori angajaţi special pentru acest lucru. Homeschooling este opţiunea pentru părinţii care vor să le ofere copiilor lor o educaţie într-un mediu diferit faţă de cel din şcolile publice. Este o alternativă şi pentru acele familii care nu pot, din motive practice sau personale, să se supună regulilor şcolilor publice. Din studiile realizate reiese că părinţii optează pentru homeschooling, deoarece consi­deră că elevul primeşte o educa­ţie mai bună acasă decât la şcoală ori din motive religioase, pentru a le dezvolta simţul moralei sau pentru că au nevoi speciale sau din cauza carierei părinţilor.

Şcoala de acasă este criticată, dar are milioane de elevi

Criticile aduse homes­chooling-ului vizează pregătirea mai slabă a copiilor, reducerea banilor daţi şcolilor, lipsa socializării, frica de religie sau de extremişti, sau privarea copiilor de oportunitatea de a se dezvolta într-un mediu social.

La o simplă căutare pe in­­ter­­­net, obţii aproape 8 mi­lioa­ne de adrese, unde poţi accesa informaţii despre homeschooling, iar http://homeschooling.about.com este cel mai cuprinzător dintre ele.În SUA, în perioada 2005-2006, aproape două milioane jumătate de copii învăţau acasă, în Marea Britanie erau 50.000 de elevi, în Australia şi Canada, copiii din 20.000 de familii, pentru fiecare ţară, învăţau acasă, în Irlanda aproximativ 1500-2000 de elevi, în Noua Zeelandă 7.000 de elevi.

Chiar şi în Franţa sau Germania se practică acest sistem, dar nu există date, la fel cum nu există nici din China, dar specialiştii spun că numărul elevilor care învaţă acasă este în continuă creştere. Până şi în Slovenia, în 1998, 25 de copii învăţau acasă. În România, homeschooling-ul este întâlnit doar pentru elevii care nu se pot deplasa, însă nu s-a discutat niciodată despre posibilitatea introducerii acestui sistem la nivel naţional.


Info plus:

2,5 milioane de copii învăţau acasă, în SUA, în anul şcolar 2005-2006
elena.larion@gandul.info


sursa:

http://www.gandul.info/supliment-scoala/homeschooling-ul-educatia-viitorului.html?6456;1045661

8 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos articolul. E bine ca se transmite ideea. Am doar citeva corectari:
- pretul poate sa fie si sub $200. Anul asta am cheltuit in jur de $80 pe carti.
- Parintii NU TREBUIE sa respecte nici un curriculum national
- Elevii NU sustin aceleasi examene. Sint unele state unde nu este cerut nici un examen.
- In Germania este ilegal sa faci homeschool. Doar cetatenii din alte tari au voie, care nu trebuie sa se supuna legilor Germaniei.

Multumesc pentru post. Am sa citesc la link-ul dat.

Ruxandra's blog spunea...

nu's de acord cu homeschooling-ul pentru ca un copil mai are nevoie si de socializare. la scoala, pe langa faptul ca ti se predau anumite lucruri, mai vorbesti cu colegii in pauze, dupa ore sau in weekend iesi cu unii in oras la un suc sa zicem.

@irina_sweet_home spunea...

un copil care face hs are libertatea sa se asocieze si sa socializeze cu cine doreste, si nu doar cu un anumit grup impus(cum e clasa scolara). In plus el relationeaza cu persoane de varste si preocupari diferite.
Ca parinte care faci hs poti sa selectezi persoanele cu care tu si copilul tau ai de-a face, pe cand mergand la scoala trebuie sa "socializezi" cu fel si fel de copii, unii dintre ei problema, cu comportamente nu tocmai dezirabile.

Anonim spunea...

Homeschooling nu a inceput in America. De mii de ani de zile cine a educat copiii? Da, nu erau carti dar educatia copilul intodeauna a fost responsabilitatea parintilor. Parintii ii invatau istorie prin repetarea povestilor. Tot ei ii invatau geografie prin calatoriile lor, sau prin explicatii lor, care si ei la randul lor le primisera de la parintii lor.

Si vrem nu vrem, aceasta responsabilitate ne este data de Dumnezeu. Majoritatea poruncilor din Biblie ne spun sa ne invatam copii, sa ii instruim, si sa ii crestem in frica si temere de Dumnezeu. Cum imi educ eu copilul sa aiba frica de Dumnezeu daca il trimit la o profesoara care il invata ca omul vine din maimuta si ca nu exista Dumnezeu? Cum il invat eu sa fie matur si responsabil cand el este in jurul altor copii la fel de imaturi ca si el. Cine sa il incurajeze sau sa ii dea un exemplu bun? Bad company corrupts good character.

Homeschooling este dreptul nostru, este responsabilitatea noastra. Noi ca si parinti suntem de vina pentru ca elevii din ziua de azi sunt analfabetici si ne-educati.

Eu am de gand sa fac tot posibilul sa imi educ copiii.

Anonim spunea...

pentru Ruxandra: Pentru socializare exista parcurile si prietenii afara. :o)
Nici unul dintre copii mei nu duc lipsa de socializare in toti anii in care au fost acasa.

CORA spunea...

Ce ar fi? Ar fi ca lasam baza pe parinti, acesti parinti care nu au timp nici sa le citeasca o poveste copiilor, ce sa mai zicem de educatie scolastica...Ar fi ca daca ne-am baza pe parinti, am pleca de la premisa ca ei au deja o pregatire pedagogica, apoi stiintifica, in toate domeniile. Dar vai, oare cati parinti care de abia scot doua fraze coerente pe gura ar fi in stare sa produca invatare? Ce muzee? Imaginati-va doar un sat din varf de munte, unde de abia exista o biblioteca. Ce s-ar mai intampla cu egalitatea de acces la educatie, care si asa e precara in Romania?
Îi dau dreptate Ruxandrei. E vorba si de socializare. Se poate socializa si in parc, e adevarat. Dar acolo e o chestiune informala. Scoala e o societate in miniatura, cu reguli, norme, valori, la care elevii adera implicit. Se adapteaza usor usor pentru societatea cea mare si atat de periculoasa pentru cei dezorientati. Ma tem ca familia nu este pregatita pentru asemenea misiune.

Elena spunea...

pentru Cora:

de acord, nu oricine poate sa faca HS. si nu ar fi de dorit sa incerce oricine. pe de alta parte intr-un sat din varf de munte copilul chiar invata valorile si modul de viata al parintilor lui. nu sunt muzee, dar muntele cu fiintele de pe el e o inepuizabila sursa de informatie. iar socializarea o face spontan cu copii de varsta lui. nu e nimic "informal", o comunitate mica are niste reguli de functionare care insa sunt respectate din dorinta de participare si nu din teama de represalii. copilul acela e mult mai inserat in social decat un copil timorat sau plictisit de "valorile" scolare.

mamaluipaulica spunea...

pentr MS De ce sa-mi cresc copilul cu frica de D-zeu ,cand pot sa-i spun ca de fapt El este prietenul lui,care chiar daca gresesti, te iarta.e omeneste a gresi.ideea este sa experimentam dar in acelasi timp sa ne respectam semenii.
de la o mamica