vineri, 23 noiembrie 2007

Metoda Trivium (trei cåi)

Trivium in latina insemna trei cåi. Aceasta metoda se concentreaza asupra unei programe scolare pe trei-niveluri descrise ca : gramatic, logic si retoric. Aceasta divizare reprezinta cele sapte arte liberale predate in universitatile medievale. Aceasta metoda se defineste un pic altfel in timpurile noaste. De exemplu:

· Nivelul gramatic- inseamna regulile fundamentale ale oricarei stiinte, arte or obiect de studiu. In aceasta metoda insemna informatiile de baza, datele pe care un copil pana la aproximativ 12 ani ar trebui sa le stie.

· Nivelul logic- inseamna studierea rationala si a concluziilor pe care te poti bizui. Inseamna o gandire critica unde copilul invata sa se uite dupa adevar in informatii, sa discearna neadevarul sau informatia manipulata, recunoscand cum aceste manipulatii isi iau locul.

· Nivelul retoric- O definitie ar putea insemna - studiul de a folosi limbajul, exprimarea efectiv. In contextul de trivium aceasta inseamna combinand informatiile de baza (gramatic) cu gandirea critica (logic) intr-un singur "tot" apoi fiind in stare sa fie comunicate aceste lucruri celorlati.

De exemplu un om de stiinta modern poate integra cunostiintele de baza (gramatic) si gandirea logica (logic) in campul lui de cercetare ca apoi sa urmeze o noua cale catre descoperiri depasind imaginatia.

Parintii care urmeaza aceasta metoda incorporeaza in programa scolara studiul radacinilor cuvintelor care provin din latina, greaca.

Niciun comentariu: