In primul rand, ca sa folosesti aceasta metoda trebuie sa ai o convingere ferma ca valorile tale sunt corecte pentru familia ta si potrivite sa formezi temelia pe care totul este construit. Trebuie sa crezi ca preferintele tale sunt valide. Daca sti cel putin 50% despre ce fel de persoana ti-ar place ca si copilul tau sa creasca, si cum sa-l ajuti sa devina acea persoana, aceasta ar fi metoda potrivita.
Daca esti o persoana religioasa, trebuie sa-ti cunosti credinta. Daca nu esti, trebuie sa stii. Stiind ca tu esti persoana principala de influenta, trebuie sa-ti asumi un rol de raspundere si sa-ti ghidezi copilul pe aceleasi cai pe care tu mergi in primul rand.
De asemenea trebuie ca tu sa fii sigur ca tu esti persoana adecvata ca sa fii ghidul, mentorul si figura autoritara a copilului tau. Daca nu esti sigur de rolul tau de conducator, poti de exemplu sa gasesti o persoana sau scriitor al unei programe de invatamant care sa preia rolul.
Nu este nimic gresit sa admiti ca ai nevoie de altcineva care sa-ti spuna ce sa faci. Toti avem nevoie de calauzire in diferite lucruri. Greseala este atunci cand nefiind in stare sa ghidezi invatatura copilului, sa nu ceri ajutor din alta parte.
Daca nu poti sa spui "Nu stiu" sau "Am nevoie de ajutor", familia ta va suferi.
sâmbătă, 24 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Ar mai fi şi problema celor care ştiu ce valori să le transmită copiilor, dar care nu au timp. Aici, ar trebui să apeleze la şcolile private (cu precauţie, să nu-şi trimită copiii la şcoli precum Waldorf) sau, cel mai bine, la un meditator privat.
Care ste problema cu scolile Waldorf din perspectiva ta? Ca pari ca crezi ca e o problema, dar nu se intelege care si de ce.
Eu as vrea sa adaug ca metodele pedagogice Waldorf si Montessori sunt dintre cele folosite de unele familii in homeschooling, in acord cu filosofiile la care au aderat.
Metodele de HS sunt in mod practic la fel de multe ca si metodele folosite in scoli (deci inclusiv Waldorf), in plus existand unschooling, radical unschooling si eclectic, care nu se pot practica institutionalizat.
Fiecare familie/copil alege ce i se potriveste.
Eu nu am avut experienţe directe cu şcolile Waldorf, însă unii vorbesc.
Evident că fiecare ar trebui să fie liber să-şi aleagă ce vrea pentru copilul lui. Mai rău e când crezi că alegi ceva, şi alegi altceva. Dacă într-adevăr metoda Waldorf e bazată pe credinţe mistice, şi nu pe studii ştiiţifice, atunci când şcolile Waldorf se prezintă ca locuri idilice, orientate spre artă şi coeziune socială, fără să precizează şi componenta obscură a metodei lor, greşesc.
problema nu este a unui model(care este al tau, ca parinte), si este pur si simplu nevoia de consecventa.ideea e de a echipa acel copil cu tot ce are nevoie in a izbandi in ceea ce se va decide sa faca(important este ceea ce vrea el sa fie, si implicit sprijinul nostru in sensul asta si nu in al modela intr-o copie a noastra, sau a viselor noastre).
in momentul in care te decizi pt Home Schooling depui toata energia spre acest scop(o formare globala, plenara a copilului).Nu mai incape loc de sovaiala.de fapt, e o chemare si fiind o chemare, ca parinte, nu o mai percepi ca si ceva impus(vorba aia"totu pt front, totul pt victorie').E vorba de copii nostri
Trimiteți un comentariu